Waarom is WordPress gratis? Wat zijn de kosten? Wat is het addertje onder het gras?

Een van de meest gestelde vragen van onze gebruikers is “Moet ik betalen om WordPress te gebruiken?”. We vertellen hen dat WordPress een gratis en open source-software is, die meestal wordt gevolgd door “Waarom is WordPress gratis?”. In dit bericht bespreken we waarom WordPress gratis is, wat de kosten zijn van het uitvoeren van een WordPress-site en wat is de valstrik?

WordPress is gratis

WordPress is een open source-software. Het is vrij in de zin van vrijheid, niet in de zin van gratis bier. Je vraagt ​​je misschien wat het verschil is tussen deze twee? Open Source-software biedt u de vrijheid om de software te gebruiken, aan te passen, uit te breiden en opnieuw te verspreiden zoals u wilt. Er kunnen echter ergens kosten aan verbonden zijn. We zullen de kosten bespreken van het gebruik van de opensource WordPress-software verderop in dit artikel.

Waarom verkopen ze WordPress niet als een software?
We krijgen vaak de vraag waarom mensen en bedrijven achter WordPress het niet verkopen? Als WordPress net zo goed is als iedereen zegt, dan zouden ze natuurlijk veel meer geld verdienen door het te verkopen. Deze verklaring zou logisch zijn als een enkel bedrijf of particulier WordPress zou bezitten.

WordPress is een open source communityproject waar tienduizenden getalenteerde mensen hebben bijgedragen om er een geweldige software van te maken die het nu is. Er is een kernteam van ontwikkelaars dat de projectontwikkeling leidt, maar iedereen kan patches bijdragen, bugs rapporteren, functies voorstellen etc. Bovendien veranderen projectleiders van de ene versie naar de andere. Als je betrokken raakt bij de community, kun je gemakkelijk een belangrijke bijdrager worden van WordPress.

De filosofie achter Open Source-softwarebeweging is dat software niet is zoals andere tastbare producten. Nadat een software is gemaakt, kan deze vaak worden gekopieerd tegen lage kosten. Laten we een voorbeeld nemen van een speelgoedfabriek. Elk vervaardigd speelgoed heeft verschillende onderdelen en elk onderdeel heeft kosten. De productiekosten van deze onderdelen kunnen door de fabriek worden berekend om een ​​redelijke winstmarge voor het product te bepalen. Aan de andere kant zijn de kosten van het maken van een software en het maken van kopieën ervan niet hetzelfde. Sommige groepen zijn van mening dat bij elk verkocht exemplaar de winstmarge van de software oneerlijker wordt.

Raadpleeg de filosofie van GNU voor meer informatie over open source-software.

Hoe mensen geld verdienen met WordPress
De twee belangrijkste winstgevende delen van open source software zijn producten of services die zijn gebaseerd op dezelfde open source software.

Mensen verwarren WordPress vaak met WordPress.com. WordPress (vaak verwezen naar zelf gehoste WordPress of WordPress.org) is een gratis blogplatform.

Matt Mullenweg, mede-oprichter van WordPress, lanceerde een bedrijf genaamd Automattic dat “beperkte” gratis blog-hostingservices levert op WordPress.com, en je kunt betalen / upgraden om functies zoals CSS-wijziging te ontgrendelen, enz. Maar om de volledige Kracht van WordPress.org op de WP.com-service, moet je meer dan $ 3250 per maand besteden aan hosting.

In mei 2014 bracht Automattic een serie C-investeringsronde van $ 160 miljoen bijeen, die het bedrijf op $ 1,16 miljard waardeerde.

Andere ontwikkelaars zijn ook doorgegaan met het bouwen van succesvolle multi-miljoen dollar bedrijven rond WordPress door het maken van commerciële plug-ins, commerciële thema’s en zelfs het aanbieden van WordPress hosting.

Enkele voorbeelden van succesvolle miljoenen WordPress-bedrijven zijn:

WPEngine, een beheerd WordPress-hostingbedrijf dat meer dan $ 40 miljoen dollar heeft opgehaald.
Awesome Motive – geleid door Syed Balkhi is nog een multi-miljoen dollar bedrijf gebaseerd op WordPress. Het bedrijf beheert WPBeginner, OptinMonster, WPForms, MonsterInsights en andere populaire WordPress-plug-ins.
Sucuri – de populaire WordPress beveiligingsoplossing op de markt.
iThemes – een van de oudste en best gevestigde WordPress-bedrijven achter populaire plug-ins als BackupBuddy.
ElegantThemes – een multi-miljoen dollar themabedrijf achter de populaire drag & drop-paginabouwer: Divi.
Gravity Forms – de bekendste premium plug-in voor WordPress-formulieren.
Goede ontwikkelaars en consultants van WordPress verdienen ook een comfortabel voltijds inkomen door aangepaste websites, applicaties en plug-ins rond WordPress voor hun klanten te bouwen. Sommigen van hen doen zelf meer dan zes cijfers in de jaarlijkse inkomsten.

Is WordPress gratis auteursrecht?
Nee, WordPress is niet auteursrechtelijk beschermd. Het is gelicentieerd op een manier die iedereen in staat stelt om het te gebruiken, maar elke bijdrage aan de software is auteursrechtelijk beschermd.

Het is vrijgegeven onder GPL, dus u bent vrij om de code te gebruiken, aan te passen en opnieuw te distribueren. U hebt het auteursrecht op wijzigingen die u aan de software aanbrengt, niet op de volledige code. GPL vereist dat voor elk afgeleide werk dat u vrijgeeft of distribueert, ook een licentie moet worden verleend onder GPL. Dus terwijl u over het auteursrecht beschikt om alles te doen dat u bevalt, neemt uw afgeleide werk automatisch de GPL-licentie over, zodat anderen uw code op elke gewenste manier kunnen gebruiken, wijzigen en herdistribueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *